Heavy Metal - Hårdrock, under 1980 - 90.

1980 - TALET

Under slutet av 1970-talet kom band som Judas Priest, Twisted Sister, Scorpions, Rainbow och Whitesnake. Samtliga slog igenom rejält först under 1980-talet då punkvågen (vilken kan sägas ha stått i vägen för hårdrocken under 1970-talets slut) ebbat ut. I samband med 1980-talets början fick alltså många 1970-talsband ny popularitet, samtidigt som många helt okända band slog igenom. Dena epok kallades The New Wave of British Heavy Metal och i den vågens fanns bland annat Iron Maiden, Samson, Saxon med flera.


Under 1980-talet uppstod undergenrer till hårdrocken i och med uppkomsten av thrash metal, death metal, black metal, doom metal, grindcore med flera. Många band har experimenterat med provokativa scenshower och vissa har också beskyllts för satanism.


1990 - TALET

I början av 1990-talet kom grungen med band som Nirvana, Pearl Jam och Soundgarden. Dessa band lade grunden till det som i USA kom att kallas alternative rock. Framförallt Nirvana hamnade högt på topplistorna i flera länder under de första åren av 1990-talet. Under den senare delen av 1990-talet har nya populära grupper uppstått, som till exempel de svenska grupperna Hammerfall, In Flames och Vintersorg.


Musikstilar som hårdrocken under tidens gång påverkat och influerat är till exempel punkrocken. Å andra sidan har hårdrocken själv hämtat inspiration från den progressiva rocken, ej att förväxla med den progg som var populär i Sverige under 1970-talet.


Under 2000-talet har begreppet "metal" börjat användas av svenska musikrecensenter för att skilja de nyare strömningarna inom hårdrocken från de äldre, men ibland används ordet metal som ett samlingsnamn för all hårdrock.

Vid Eurovision Song Contest 2006 segrade låten "Hard Rock Hallelujah" av hårdrocks/heavy metal-gruppen Lordi för Finland. Eurovision Song Contest hade i alla år dominerats av lättare pop och i viss mån "vanlig rock", och därför var denna seger inte väntad.

/ Lina


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0