Allmänt och kännetecken för Tigrar.

Allmänt om Tigrar
Tiger
, Panthera tigris, är ett kattdjur som endast lever i Asien och Oceanien. Tigern är det största nu levande kattdjuret.

Namnet tiger kommer ifrån det grekiska ordet tigris som troligtvis står i sammanhang med det avestiska ordet för pil, tigri. Ordet syftar på djurets höga hastighet.


De flesta tigrar lever i fuktig tropisk och subtropisk lövskog, men finns även i tempererade löv och barrskogar. I denna miljö utgör pälsens mönster bra kamouflage. Tigern är en god simmare och badar ofta. Den jagar ensam och äter främst medelstora djur ur familjerna svindjur och hjortdjur, men tigern är opportunistisk och äter det den kommer över, så dieten inkluderar även fisk, fåglar, insekter, amfibier, reptiler, gnagare, piggsvin och primater. Människan är den enda art som utgör något allvarligt hot mot tigern. Tjuvjakt och människans omvandling av miljön i de områden där den lever har tillsammans reducerat tigerpopulationerna kraftigt, så att den nu räknas som starkt hotad.

Kännetecken
Pälsens grundfärg varierar från gul till orangeröd, med vita områden på bröstet, nacken och insidan av benen. Ränderna varierar från svart till grått och brunt. De flesta tigrar har drygt 100 ränder. Varje individ har ett eget unikt mönster av ränder. Mönstret tycks ha betydelse för tigerns överlevnad genom att det gör att bytesdjuren har svårt att se den. Mönstret finns förutom i pälshåren också i själva huden. Vita tigrar är inte albinos vilket man kan konstatera eftersom de har blåa ögon.


Pälsen är hos de flesta underarterna kort men amurtigern har ,genom evolutionens drivkrafter anpassats till det kalla klimatet, en lång och tät päls. Kungstigerns hår är till exempel en centimeter långt medan amurtigerns hår når fem centimeter på djurets rygg och upp till tio centimeter på buken. Tigerns klor kan vara upp till 10 centimeter långa och hörntänderna kan vara 6 cm långa.

/ Lina


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0